De statistiek/SPSS begeleiders die jou wél verder helpt!

Wij staan voor je klaar staat zijn wanneer jij dat nodig hebt, luisteren naar je en nemen jouw vragen serieus (naast dat we die natuurlijk ook gaan beantwoorden)

Wat is significantie?

Echt of toeval?

Significantie is een belangrijke term in de statistiek. Significantie geeft aan of iets ‘echt’ is. Bestaat een effect werkelijk, of is het ontstaan door toeval?

Indien we met meer dan 95% (of een ander percentage) zekerheid kunnen zeggen dat iets waar is (dus in meer dan 19 van de 20 gevallen) nemen we “pas” iets aan voor waar.

De meest gehanteerde regel ten aanzien van significantie is de 95% regel. Dit betekent dat wanneer we met 95% zekerheid kunnen zeggen dat een effect niet ontstaan is door toeval, we mogen aannemen dat het effect werkelijk bestaat. We staan dus 5% kans op toeval toe.

Soms wordt van deze 95% regel afgeweken. Een voorbeeld hiervan is het testen van vliegtuigen op veiligheid. Als we deze vliegtuigen laten opstijgen met 95% zekerheid dat deze niet zal neerstorten, dan is er dus nog steeds 5% kans dat deze wel zal verongelukken. Dit is natuurlijk veel te veel. In dit soort gevallen wordt dan bijvoorbeeld de regel gehanteerd dat met een zekerheid van 99% gezegd moet kunnen worden dat het effect waar is, of in dit geval; dat de vliegtuigen veilig zijn.

SPSS maakt het mogelijk om snel te kunnen zien of een effect significant is of niet. We vinden de significantie onder het kopje ‘Sig.’. Sig betekent ‘de kans dat de nulhypothese waar is.’ Een sig van .80 houdt in dat er 80% kans is dat de nulhypothese waar is. Er is dus 20% kans dat de alternatieve hypothese waar is. Er is geen sprake van een significant effect, de nulhypothese mag dus niet verworpen worden. Een sig van bijvoorbeeld .03 houdt in dat er 3% kans is dat de nulhypothese waar is en 97% dat de alternatieve hypothese waar is. We kunnen dan dus met meer dan 95% zekerheid zeggen dat de alternatieve hypothese waar is. Er is sprake van een significant effect!

– Sig >.05 = Het effect is niet significant.

– Sig ≤..05 = Het effect is wel significant!

Lees over wat wij voor jou kunnen betekenen op gebied van persoonlijke begeleiding. Of check onze feedback mogelijkheden! Je kan natuurlijk ook eerst kijken wat de ervaringen zijn van eerdere studenten die door ons zijn geholpen bij het afstuderen. Lees hier de reviews! Of Lees hier over onze werkwijze.

Onze methode in één minuut

Sanne (student) over onze scriptiebegeleiding

SPSS nog net geen chinees voor je?

De weg kwijt in SPSS? Is het kiezen van de juiste toets als het praten in Chinees?? Geen nood, wij helpen je om de controle terug te krijgen!

Nodige bevestiging in je keuzes

Het werken met SPSS betekent veel keuzes en fouten maken. Wij kijken met je mee en bespreken wat je hebt gedaan zodat jij je er weer zeker over voelt

Deadline toch halen (realistische planning)

Een naderende deadline icm SPSS zorgt voor stress. We stellen samen een realistische planning op zodat jij die deadline gaat halen!

Vertel ons wie je bent en we gaan samen met je aan de slag!

Nog één stap en je hebt je gratis kennismaking geregeld 🙂

Waarom Afstudeerbegeleider?

zijn je voorgegaan
0 studenten
Wat zeggen andere studenten over onze begeleiding