Het doen van een power analyse voor je onderzoek

Wanneer je proefpersonen moet inzetten voor het doen van een onderzoek, dan is het heel belangrijk om vooraf een analyse uit te voeren waarin je bepaalt hoeveel proefpersonen je precies nodig hebt. Natuurlijk is het zo dat een studie een betrouwbaarder resultaat geeft naar mate er meer personen aan deelnemen, maar dit betekent niet dat je klakkeloos gegevens van personen kan gaan verzamelen met gratis tools zoals SurveySwap.nl. Je hebt in dit geval te maken met gedragsregels waar je je aan dient te houden, voor wetenschappelijke integriteit. Je bent daarom verplicht om een analyse uit te voeren om te bepalen hoeveel proefpersonen je nodig hebt om te kunnen zorgen voor een significante uitkomst van de studie. Hierbij is de minimale power die je mag hebben 0.80. Je kijkt dus altijd hoeveel proefpersonen je nodig hebt om een minimale power van 0.80 te bereiken.

 

De power analyse

Met een power analyse stel je eenvoudig vast hoeveel proefpersonen je voor jouw specifieke studie nodig hebt. Deze power analyse kan je uitvoeren door gebruik te maken van een hiervoor bedoeld computerprogramma. Een goede optie is dan G*Power 3. Dit programma kan je helpen met het berekenen van het nodige aantal proefpersonen voor studies op elk onderzoeksgebied en is gratis te downloaden via http://www.gpower.hhu.de/.

 

Diverse testen

Je kunt voor diverse analyses je power analyse uitvoeren middels dit programma. Je kunt kiezen uit een afhankelijke t-toets en een onafhankelijke t-toets. Daarnaast kun je ook gaan voor one-way anova of meerweg anova, ancova, correlaties en een regressie analyse. Het programma, dat overigens geheel gratis is, biedt je dan ook alle nodige mogelijkheden voor je power analyse, waarmee je dus op voorhand je benodigde aantal proefpersonen kunt bepalen en achteraf de door jouw onderzoek bereikte power.

 

Betrouwbaarheidsniveau

Het betrouwbaarheidsniveau, niet te verwarren met de power, van je onderzoek staat standaard op 95% ingesteld en het is aan te raden dit ook vast te houden. Uitzonderingen zijn te vinden in de medische wereld waar soms hogere 99% betrouwbaarheid vereist wordt of pseudo wetenschappen waar een minder strenge eisen zijn en de betrouwbaarheid soms op 90% gezet wordt. Binnen G-power stel je dit middels de betrouwbaarheidserror in te stellen, oftewel de toegestane foutmarge, dit is dus meestal 1 – 0.95 = .05.

 

One tailed of two tailed

Je kunt de toetsen zogenaamd ‘one tailed’ of ‘two tailed’ uitvoeren, ook wel eenzijdig of tweezijdig. Het is altijd aan te raden om te gaan voor een tweezijdige (two tailed) toetsing. Een eenzijdige toets wordt lang niet altijd geaccepteerd en wordt dan ook niet vaak gebruikt voor een professionele en betrouwbare power analyse.

 

Effectsize

De effectsize kun je instellen op klein, medium of groot. Dit doe je op basis van verwachtingen uit eerdere literatuur over jouw onderwerp. Mocht deze literatuur tegenstrijdig zijn of niet aanwezig dan is aan te raden om uit te gaan van een medium effect.

Hulp nodig?

Kom je er niet uit met de betrouwbaarheidsanalyse of heb je andere hulp nodig bij je onderzoek, statistiek, SPSS of je scriptie? Vul dan vrijblijvend hier een contactformulier in en je wordt binnen 24 uur teruggebeld.