De t-test vergelijkt gemiddelde(s) en wordt gebruikt om hypotheses te toetsen. De t-testen zijn alleen geschikt voor 1 of 2 groepen.
De t-test wordt gebruikt om:
- twee groepen met elkaar te vergelijken (Independent samples t-test)
- één groep op 2 momenten te vergelijken (Paired samples t-test)
- één groep met een 0-hypothese oftewel een gegeven gemiddelde (one sample t-test) te vergelijken.
Independent samples t-test
Je hebt 2 klassen (klas A & klas B) en je wilt weten of klas A gemiddeld beter scoort op de wiskundetoets dan klas B. Je toets dan de hypothese: scoort klas A hoger dan klas B op de wiskundetoets?
Klik hier voor een voorbeeld van output van de independent samples t-test!
Paired samples t-test
Klas C krijgt een wiskundecursus. Je wilt weten of klas C beter scoort op wiskundetoets na de cursus dan voor ze de cursus hebben gevolgd. Klas C maakt op 2 momenten een wiskunde toets. Een toets voor ze de cursus hebben gevolgd (moment 1) en na de cursus (moment 2). Je toets dus de hypothese: scoort klas C hoger op de wiskundetoets na (moment 2) een wiskundecursus dan voor de cursus (moment 1)?
Klik hier voor een voorbeeld van output van de paired samples t-test!
One sample t-test
Een wiskundetoets wordt landelijk afgenomen en het landelijk gemiddelde is een 6. Je wilt onderzoeken of klas D hoger scoort dan het landelijk gemiddelde. Je toetst de hypothese: scoort klas D hoger dan een 6?
Klik hier voor een voorbeeld van output van de one sample t-test!
De t-test is een veel gebruikte en nuttige test. De test is echter alleen vrij “simpel”, ofwel het is een rechttoe rechtaan toets. Dat er verschil zit tussen 2 klassen is natuurlijk niet de hele waarheid. Misschien zitten er in één van de 2 klassen toevallig een aantal leerlingen die een bovengemiddelde intelligentie hebben die het gemiddelde van de hele klas omhoog trekken. De t-test houdt nergens rekening mee behalve met het onderscheid tussen de 2 groepen. Daarom is het ook héél belangrijk om de spreiding van de scores kritisch te analyseren. Pas dus ook op om, op basis van enkel t-testen, een conclusie te trekken. Dat de ene klas beter is dan een andere klas wil niet zeggen dat de lesmethode verschillen maar enkel dat er verschil is tussen de klassen. Een scriptie die enkel bestaat uit t-testen is dus statistisch niet bijzonder sterk.
Meer info nodig? Scroll naar beneden!
Betrokken begeleiders die jouw vragen over de t-test beantwoorden!
Lees hier meer over de t-test en wanneer je vragen hebt of er gewoon niet uitkomt staan we voor je klaar!
Toetskeuze en lezen output SPSS
Is SPSS zowat Chinees voor je? Geen nood, wij helpen je om de juiste toetsen te kiezen en de output te begrijpen zodat jij weer verder kan!
Nodige bevestiging in je keuzes
Werken met SPSS betekent veel keuzes die vergaande consequenties hebben. Een foutje is snel gemaakt en dan worden studenten onzeker. Wij kijken met je mee en bespreken wat je hebt gedaan zodat jij je er weer zeker over voelt
Deadline toch halen
Een naderende deadline kan voor veel stress zorgen wanneer je met SPSS bezig bent. Bij ons vind je de begeleiding die je nodig hebt om die deadline net wel te halen!
Onze begeleiders staan voor je klaar om je te helpen waar je ook tegen aanloopt met SPSS, onderzoeksvoorstel en de analyse van je data! Lees meer over wie wij zijn en hoe wij jou verder helpen!